Ulaz za korisnike

Unesite reklamaciju

Pretrazi!

Reklamacije.net video

Groblje novih automobila

Sljedeće godine na tržište dolazi još jedna telekomunikacijska mreža

Početkom iduće godine u Hrvatsku stiže nova telekomunikacijska mreža – konkurent Hrvatskom telekomu i Vipnetu.


Riječ je o američkoj telekomunikacijskoj kompaniji VelaTel koja u Hrvatskoj planira graditi novu nacionalnu bežičnu širokopojasnu mrežu.


Prvi korisnici na mrežu bi se trebali spojiti već u ožujku, a nagađa se kako će nova mreža ponuditi i povoljnije pretplate i povoljnije cijene impulsa u odnosu na svoje hrvatske konkurente.


VelaTel na hrvatsko tržište planira ući preko međimurskog operatera Novi-Neta, koji se do sada pozicionirao u pružanju fiksnih telefonskih i internetskih usluga u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj.


Novi-Net prošloga je tjedna dobio i koncesiju na pružanje fiksnih i mobilnih Wimax usluga. Zahvaljujući tome, kako navode, Novi-Net će moći, osim fiksne telefonije i interneta, ponuditi i USB stickove za brzi pristup internetu, ali i tablete koji će se izravno moći spajati na njihovu mrežu.


VelaTel bi tako mogao postati prva komercijalna 4G mreža u Hrvatskoj. VelaTel planira za potrebe novih mreža instalirati novu opremu, koju je, kako se navodi, naručio od kineske korporacije ZTE.


Početna ulaganja VelaTela, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Crnoj Gori, gdje planiraju preuzeti jednog od tamošnjih teleoperatera, procjenjuju se na 4,76 milijuna dolara.


Sjedište kompanije VelaTel je u San Diegu u SAD-u, a zahvaljujući partnerstvu s kineskom kompanijom ZTE specijalizirali su se za izgradnju 4G mreža.


"Ono što se sada nudi na tržištu poprilično je skupo"


Kako je u četvrtak na konferenciji za novinstvo kazao predsjednik Uprave Novi-Net-a Karlo Vlah izgradnja mreže u Hrvatskoj bit će podijeljena na nekoliko faza. Oprema za prvu fazu, vrijednost koje je 4,8 milijuna američkih dolara, već je naručena. To će omogućiti postavljanje 150 baznih stanica na 50 lokacija diljem Hrvatske.


U Novi-Net-u računaju da će već do ljeta iduće godine stanovnici i gosti, ne samo Zagreba, nego i većih turističkih središta na obali moći koristiti njihove usluge. Ipak krajnji cilj je, kako su istaknuli, izgraditi mrežu u većem dijelu Hrvatske te korisnicima omogućiti najbolji omjer cijene i paketa usluga.


- Ono što se sada nudi na tržištu poprilično je skupo - kazao je Vlah te istaknuo kako će cijena paketa usluga mjesečno iznositi od 100 do 150 kuna. Svi korisnici plaćat će samo jednu uslugu, odnosno jedinstvenu tarifu bez obzira gdje se nalazili.


Koristit će se nova generacija WiMax mreža temeljena na IEE 802,16 standardu koji omogućuje tri puta veće brzine prijenosa podataka odnosno 35 Mb po sekundi, ali i mobilnost korisnika. Svi korisnici plaćat će samo jednu uslugu, a bit će moguće i besplatno korištenje usluge unutar mreže.


Novi-net mala je obiteljska telekomunikacijska tvrtka iz Čakovca, osnovana 2005. godine. Prvi su u Hrvatskoj započeli s pružanjem komercijalnih usluga baziranih na WiMax tehnologiji, a danas tvrtka posluje u sjevernoj Hrvatskoj gdje ima više od 1500 korisnika.


‘Što ih je više, to bolje’


Predsjednica Društva za zaštitu potrošača Hrvatske Jadranka Kolarević pozdravila je dolazak novog operatera u Hrvatsku. “Konkurencija je dobrodošla. I naravno da ta konkurencija ‘tjera’ na rušenje cijena i bolju kvalitetu. Što je više konkurenata, to bolje”, rekla je Kolarević.


 


slobodnadalmacija.hr

Alter kaže:17.12.2011 u 17:13

Napokon da se prodrma ovo uspavano,monopolsko tržište.

Bravo Međimurci i Ameri,jedva čekamo da vidimo sniženje cijena koje obećavate!

Komentare mogu pisati samo registrirani korisnici.

Ukoliko nemate korisnički račun, registrirajte se (Registracija).

Najbolja banka u Hrvatskoj je?

  • PBZ
  • ZABA
  • RBA
  • Erste
  • Splitska banka
  • HYPO
  • Volksbank
  • Slavonska banka
  • Hrvatska poštanska banka
  • Niti jedna
Pošalji

Nasumične reklamacije

Još nasumičnih reklamacija >>