Ulaz za korisnike

Unesite reklamaciju

Pretrazi!

Reklamacije.net video

Groblje novih automobila

Šećerašima bez naplate ubuduće samo stari lijekovi

Hrvatski savez dijabetičkih udruga oštro se protivi prijedlogu cijena koje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje namjerava plaćati za preparate u terapiji šećerne bolesti jer će, kako objašnjava predsjednik Davor Bučević, prema njemu pacijenti za moderne, učinkovitije inzuline i antidijabetike morati plaćati iz vlastitog džepa.

HZZO, naime, predlaže stopostotno pokrivanje samo za zastarjele lijekove, dok će se, kako upozorava Bučević, za one novije generacije morati nadoplaćivati oko 200 kuna po pakiranju, odnosno oko sto kuna mjesečno.

Tim se prijedlogom, dodaje Bučević, nastavlja praksa nametanja novih financijskih opterećenja za oko 220 tisuća dijabetičara u Hrvatskoj, koji su lani ušli u sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja, što ih dodatno opterećuje s 900 ili 1500 kuna godišnje, a ukupna dopunska davanja u zdravstvu za tu se skupinu kroničnih bolesnika penju i do 3000 kuna godišnje.

- Usvoji li se prijedlog HZZO-a, bez doplate će biti na raspolaganju četiri oralna, nezaštićena lijeka ili njihova kombinacija (metformin, glibenklamid, glikvidon, glimepirid, kombinacija medformin i glibenklamid), od kojih je većina razvijena prije 60 ili 70 godina. Kod niza osoba s dijabetesom, ti lijekovi, istina je, uspijevaju kompenzirati nastalo stanje, no većina pacijenata koristi nove lijekove. Isti je princip i s inzulinom - kod korištenja dviju vrsta inzulina, što je najčešći slučaj, osoba s dijabetesom morala bi iz džepa po pakiranju doplaćivati više od 200 kuna. Osobno sam od 1970. godine na inzulinu i ne bih se vraćao na mogućnosti koje su davali tadašnji inzulini, a za koje se po novom prijedlogu jedino ne bi trebalo nadoplaćivati - ističe Bučević.

Upozorava i da su u nizu europskih zemalja spoznali da pravu uštedu u sustavu zdravstva ne čini preferiranje jeftinijih, zastarjelih lijekova, nego upravo suprotno - korištenje novih najučinkovitijih inzulina i oralnih antidijabetika, kojima se postižu bolji medicinski rezultati.

- U zemljama koje provode takve strategije objavljeno je niz radova koji analiziraju troškove zdravstva i kojima je dokazano da najmanji dio troškova otpada na lijekove, a znatno veći na troškove saniranja komplikacija dijabetesa, primjerice, dijalizu, sljepoću, amputacije... Pitamo stoga, zar je stvarno HZZO-u cilj postići kratkotrajne uštede? Zar HZZO uistinu ovakvom strategijom želi dovesti do porasta komplikacija, a time i porasta troškova njihova saniranja? I tko preuzima odgovornost za ovakav prijedlog? - oštar je Bučević.

slobodnadalmacija.hr

Autor: D.Z.
1 komentara
Dodaj komentar
domagoy kaže:29.04.2010 u 11:45

zna milinović šta radi. za godinu dvije svi će šećeraši od ovih mjera pocrkat i milinović će riješiti problem šećerne bolesti u hrvata

Komentare mogu pisati samo registrirani korisnici.

Ukoliko nemate korisnički račun, registrirajte se (Registracija).

Najbolja banka u Hrvatskoj je?

  • PBZ
  • ZABA
  • RBA
  • Erste
  • Splitska banka
  • HYPO
  • Volksbank
  • Slavonska banka
  • Hrvatska poštanska banka
  • Niti jedna
Pošalji

Nasumične reklamacije

Još nasumičnih reklamacija >>