Ulaz za korisnike

Unesite reklamaciju

Pretrazi!

Reklamacije.net video

Groblje novih automobila

Najčešća pitanja na razgovoru za posao

Ovo je članak preuzet s portala covermagazine.com. Još jedan članak o tome kako se najbolje prezentirati potencijalnom poslodavcu prilikom traženja posla ili, za one naprednije, prilikom promjene posla. Kako se ovdje već pisalo o tome kako treba napisati životopis ovdje dajem pregled kako se trebaš ponašati prilikom razgovora za posao. Jasno, treba uzeti u obzir da će do toga razgovora doći jedino u slučaju da si pravilno i po formi napisao životopis. Autor ovog savjetnika si je čak dao truda pa je napisao i koja to pitanja najvjerojatnije možeš očekivati u tom famoznom razgovoru za posao. Da, da, sve u svemu, zanimljivo.

E pa krenimo redom da vidimo “kako se to trebamo ponašati u razgovoru za posao“.

Tekst s navedenog portala je sljedeći (a ja ću si dati oduška pa sa strane stavljati svoje komentare ili odgovore):

Najvažnije je prije odlaska na interview dobro se pripremiti. Bitno je i imati odgovarajuća znanja i iskustvo, ali na to više ne možete utjecati, a i da ne odgovarate vjerojatno ne bi stigli do interviewa. (genijalno uzuročno posljedično zaključivanje! I početna tvrdnja je strašna “Najvažnije je prije odlaska na interview (usput govoreći, piše se intervju) dobro se pripremiti“ ... je, je, istina i kako pronicljivo, a bitno je imati i odgovarajuća znanja i iskustvo – tko bi rekao?!)

Slijedi nekoliko osnovnih savjeta pomoću kojih se možete pripremiti za razgovor:

1. Pokušajte saznati što je moguće više o poduzeću prije odlaska na razgovor – o proizvodima, uslugama, tržištu, konkurenciji, trendovima, trenutnim aktivnostima, prioritetima, plaćama

2. Pripremite svoje odgovore na pitanja koja se očekuju

3. Pripremite i pitanja koja vi želite pitati

4. Zatražite uvjete zapošljavanja u dotičnoj firmi (ukoliko imaju standardizirane obrasce) prije razgovara kako bi izbjegli suvišna pitanja

5. Pripremite za svaki slučaj dokumentaciju o svojim kvalifikacijama i dosadašnjim uspjesima, ako su potrebne i reference 6.      Ponesite sa sobom 3 CV-a (obavezno ažurirana), bez obzira što ste ga već poslali. 1 primjerak za vas, 1 za osobu koja vodi razgovor, i još 1 za slučaj da više osoba vodi interview (što ako ih ima 5? Što će tri osobe čitati jedan papir? – najbolje je iskopirati negdje 30-ak komada ili dofurati USB stick pa im ponuditi da ćeš kod njih isprintati. I što će ti CV za tebe? Pa valjda je to tvoj životopis?)

7. Razmislite unaprijed o svojim osobnim ciljevima i željama, kao i o tome što ćete odgovoriti ako vas o tome pitaju

8. Na razgovor uvijek idite optimistični i s pozitivnim stavom (he-he!!!!!)

9. Pokušajte unaprijed riješiti test osobnosti kako bi otkrili koje su vaše prednosti i nedostatci. Tako ćete se moći pripremiti i na pitanja o tome. (to je varanje!)

10. Profesionalno se obucite (što ako idem na razgovor za vatrogasca, što se onda moram obuči kao vatrogasac?)

Ukratko, toliko je ludo da je bolesno i komentirati, a kamoli se tako ponašati. Možeš li se zamisliti da sjediš doma i vježbaš odgovore na pitanja za koja pretpostvljaš da će te možda pitati na razgovoru za posao. Ako možeš svaka dala. E, e, e, ali da ne bi previše razmišljao što te mogu pitati autor teksta se pobrinuo da ti ponudi i  najčešća pitanja koja možeš očekivati na razgovoru za posao.

Najčešća pitanja koja možete očekivati na razgovoru:

- Kako ćete odgovoriti ako vam ponudimo posao? (Ne hvala, zapravo ne želim taj posao ovdje na razgovor sam došao jer sam lud)

- Što će poduzeće dobiti vašim zapošljavanjem?  * Razmislite o svojim ciljevima na tom radnom mjestu i usmjerite svoj odgovor prema tome. Naravno govorit ćete samo u pozitivnom smislu. (dobit će mene – he, glupog li pitanja)

- Recite nam nešto o svom prošlom poslu?!   *nemojte optuživati poslodavca, ostavit ćete dojam trač osobe, ali i nekoga tko ne preuzima odgovornost (uživao sam pijući kave i pušeći pljuge sa svojim šefom i ogovarajući ostale zaposlenike)

- Recite nam nešto o svom školovanju? (sve vam piše u CV-ju! Što zapravo žele znati? Jesu li me tukli u školi? Jesam li se družio s dečkima ili s curama?)

- Gdje se vidite za 2/5/10 godina? (pa baš sada nisam neki vizionar – ovo je fakat najlude pitanje – što je to neko psihotest pitanje? Ono ako se znojiš znači da se manično bojiš smrti – ne kužim)

- Što bi bio vaš idealan posao? (a ovo što vi nudite)

- Zašto želite ovo radno mjesto? (a majke ti zbog novaca!)

- Što ste postigli na prošlom poslu?

- Koje su vaše prednosti?   * u odgovoru spomenite znanje,  iskustvo i snalaženje

- Koje su vaše slabosti?     * navedite neku zapravo pozitivnu osobinu (npr. nestrpljivi ste kada morate čekati da netko završi svoj posao, ako vi tek nakon toga možete odraditi svoj dio..) – (lisac jedan!)

- Kako se snalazite u stresnim situacijama?   * recite da uglavnom pokušavate izbjeći stres dobrom organizacijom i planiranjem, da se uvijek trudite zadržati pozitivan pristup (Je...ga! Najorganiziranija i najisplaniranija organizacija je vojska pa je bogami prepuna stresa – pogotovo u kriznim situacijama, tj. u ratu)

- Koju ste zadnju knjigu pročitali i o čemu se radilo? (tu bi izmislio neku knjigu za koju nitko živ nije čuo jer zapravo uopće niti ne postoji. Jasno, onda bi izmislio i radnju knjige pa neka misle)

- Ispričajte o nekom velikom izazovu s kojim ste se suočili i uspješno riješili!  *nemojte pričati o privatnim stvarima

- S kakvim se tipom ljudi najbolje slažete/ne slažete?   *tu spomenite svoju fleksibilnost

- Koliku plaću očekujete? (ajde što tu nije dan odgovor!?)

- Koliko često griješite? (isto tako!)

- Kako balansirate privatne i poslovne obveze? (isto tako)

- Što možete ponudite a da ostali kandidati ne mogu?   *recite da ne poznajete ostale kandidate, ali vi ste...(navedite svoje prednosti) – (joooj kako mudro!)

Kod svih pitanja budite sigurni u sebe, budite pozitivni i konstruktivni, nemojte dopustiti da vas bilo koje pitanje izbaci iz takta (a to stvarno ovisi o meni – ono, namjerno ću se izbaciti iz takta). A da bi to mogli, budite spremni. Sve odgovore usmjerite prema tom radnom mjestu i tom poduzeću. (a evo odgovora, a što ako sam psihički malo nestabilan iliti ne daj Bože da pitaju koje pitanje koje nije na popisu?) Pripremite i vi pitanja koja ćete pitati na razgovoru, ali izbjegavajte rutinska pitanja koja ćete postaviti tek da nešto pitate.

Takoder, izbjegavajte postavljanje sljedećih pitanja koja su označena kao najgora:

- Koliko ću dobiti dana godišnjeg odmora?

- Kada mogu očekivati povišicu?

- Kada mogu očekivati unapredenje?

- Kad je pauza?

Što li ćeš ih onda pitati? Kada mogu doći na posao? Jesam li bio dobar? Hoćete me uzeti? Reci, reci ....

Sve što piše nažalost u sve većoj mjeri vrijedi. Bar u nekim stranim korporacijama koje su zaposlile dvoje ili troje mladahnih idiotusa. Ako je firma normalna prihvatiti će te onakvoga kakvog jesi i onakvog što jesi. U životopisu što više nalaži tako da te pozovu na razgovor – a tamo bacaj šprehu sa svih strana. Ne daj im do riječi! Niako! Tako da te ništa ne pitaju! Jasno, prije toga se osiguraj kod frenda, frendice, strica, tate, mame, brata ili nekog lako podmitljivog da te svakako prime na posao. Dobra stara štela ili po novom preporuka. Jer ako nisi to napravio ti – he, netko drugi je ... Toliko! A ako firma stvarno posluje tako da zapošljava ljude temeljem onih gore pitanja – bježi od toga!

P.S. pitanje autoru: što si prošao toliko razgovora za posao da sve to znaš ili si pohadao neki tečaj vodenja INTERVIEWA za posao?

Poslao korisnik Vule

26 komentara
Dodaj komentar
gica kaže:04.06.2008 u 23:40

jesi ga raspalio ;)

lipi kaže:05.06.2008 u 08:14

blabla..

Vule kaže:05.06.2008 u 11:29

Š to blabla ... ???? Tako sam ja govorio na svom razgovoru za posao ;D

mija kaže:06.06.2008 u 06:36

blabla pisi sto hoces ali meni su kod trazenja provg posla pomogli savjeti koje sam nasla na mojposao

Vjeko kaže:06.06.2008 u 14:09

blabla :P neuspio pokušaj duhovitosti

mar3k kaže:06.06.2008 u 17:04

blaa blaa

zaposleni kaže:09.06.2008 u 10:54

dečko daj si nađi posao ili promijeni postojeći jer ti ostavlja previše vremena za ovakve nekonstruktivne stvari ;)

Vule kaže:09.06.2008 u 11:24

zaposleni jako me diraju tvoje opaske ;D Mogu ti reći da imam jako dobar posao koji mi omogućuje jako puno vremena i prilično para tako da ;D Kako sam ga našao? Sigurno ne po navedenim (konstruktivnim) uputama

neobanned_ kaže:09.06.2008 u 12:07

ove upute gore su fore za budale medju potencijalnim zaposlenicima, i sto je jos tuznije, medju poslodavcima.. ima ih hrpa nazalost.. stereotipna pitanja za sterotipne ljude koje postavljaju stereotipni poslodavci stereotipizirani svojom gluposcu. osobno ni ne zelim raditi za idiote koji svoje odluke donose na temelju ovakvih pitanja..
ta pitanja su razvijena za idiote koji ne mogu smisliti vlastita i ne znaju sto je bitno za njihovu bransu i njih kao poslodavce

Ivan Grof II. Veliki kaže:30.10.2008 u 12:34

Ekipa, umjesto da se tu prepirete bolje prezentirajte svoja iskustva (ako ih uoće imate) na razgovoru za posao. Možda nekim ljudima puno pomognete. Gledajte malo globalno.

Cro girl kaže:17.11.2008 u 12:32

Hvala puno, baš ste mi pomogli! >

king kaže:17.11.2008 u 13:07

Razgovor za posao To se obavlja prije samog "razgovora za posao"

123 kaže:17.11.2008 u 14:03

HA,HA

pfff kaže:07.01.2009 u 21:24

koji je ovo kreten pisao, kolko ti imas godina uopce, ako si tako razgovarao za svoj posao sigurno si ga dobio. pf. koja te budala samo zaposlila

inovator kaže:07.01.2009 u 22:14

Živio rad, živio trud,
Neka radi tko je lud ;D ;D ;D

iko kaže:26.02.2009 u 08:13

super su pitanj a još bolji odgovori ;D

loly kaže:26.02.2009 u 15:36

ja za 2 sata idem na razgovor za posao i ovo me nasmijalo do suza, jer su mi upravo ovakva pitanja postavljali prosli put i nisam mogla vjerovat, da netko i to radi, a ja sam naravno posla nepripremljena jer nisam ni sanjala da bi to moglo izgleda tako i tamo sam se preznojavala,

ccycycycyycyc kaže:24.03.2009 u 14:08

crna kaže:24.03.2009 u 16:54

ja sam prije nekoliko godina prošla upravo gore navedenu "torturu" !Došla sam u tu firmu ne jer mi je trebao posao nego promjna posla, ušla sam smirena i već nakon pogleda na dva čovjeka koji su se odmah nahvalili svojim titulama prošla me jeza (jedan je bio simpatičan i jako sladak a drugog nisam mogla ni pogledati koliko je bio odvratan i smrknut), posjeli me nasuprot sebe i počeli s gore navedenim pitanjima , tako su me ispitivali da sam ja cijelo vrijeme bila ukočena i samo čekala trenutak kada će upaliti onu pilicijsku lampu iz filmova.Drzali su me 1 sat i 15 min i kad sam ja već pukla i pitala ih što je ovo ovaj ljepuškasti mi je rekao da sam im zanimljiv kandidat a ovaj smrknuti se još više namrgodio da sam ja premrla od straha.Poslije sam bila još na tri razgovora za isti posaoo i s istim ljudima i nakon 15 dana muke sam primljena i dan danas radim u toj firmi i često se pitam pa što u samom startu nisam vidjela s kim imam posla jer torture i dalje prolazim ali u drugačijem obliku(onaj ljepuškasti je otišao prije 2 godine a ovaj je još tu negdje

Lule kaže:24.03.2009 u 17:03

Ja kad sam tražio posao dobio sam ga za 5 minuta.

crna kaže:24.03.2009 u 17:08

e to je posao svi poslovi koje sam dobivala za 5 min su bili dobri a ovaj sam dobila nakon sveukupno 5 sati razgovora i katastrofa je, užas

Asteria kaže:07.09.2009 u 12:24

Ista pitanja- spremljeni odgovori ;) PRIMLJENA!!!!! Hvala kreatoru

Bila kaže:15.06.2010 u 00:08

Tekst je za 5
Ja sam bila na razgovoru za posao u biti prvo na testiranju pa na prvom razgovoru i pitanja su bila toliko bzvz mislim ono intervju je vodio čovjek koji ima srednju školu ali koji je napredovao u poslu i naravno stekao neka znanja jer tim se bavi već 13 godina i onda meni postavlja pitanja baš kako su ovdje navedena, recite mi nešto o sebi, gdje se vidite za 5 godina, kako vi motivirate druge, navedite primjer kako ste vi nešto itd.....mislim za unaprijeđivača prodaje u tvrtci koja posluje ono drama dobro i mislim da joj nisu potrebne neke prezentacije i reklamacije on meni prosipa neku spiku o motivaciji i baš ono pitanja gore navedena, kao da su preslikana...e i bio je na intervju samo jedan čovjek mislim muška osoba i kojem neznam ime jer ga nisam dobro ni razumila (muslimansko) mislim da je i neko naše ime nebi ga možda zapamtila kamoli neko tamo...eee i onda sada čekam odgovor od razgovora za posao...i ko zna šta će me još čekati ako prođem to...neg sretno svima na razgovoru

alennnnnnn kaže:07.07.2010 u 15:56

ja sam bio na razgovoru prije petnaestak dana i upravo sam imao slicna pitnja...tipa zasto bi mi tebe uzeli u odnosu na drugog kandidata,koje su tvoje naj vrijednosti a koje naj mane,zasto bi bas ti bio podoban za ovaj posao...itd...itd...eh sad ja sam totalno otisao ne pripremjlen za intervju,mada sam znao podosta o toj firmi(sto me je vjerovatno i dovelo do drugog intervjua koji je zakazan za par dana )) ).
tako da sam sad spremio sva ova pitanja a i malo vise...ljudi ovo su sto posto pitaja koje velike kuce postavljaju konkretno posao za komercijalistu za firmu stanic.d.o.o
eh nadam se da sam se sad dobro spremio i da cu ih razvaliti na intervjuu.puno pozdrava i vjeruj te nisu ovo obicne gluposti,nego su glupi ljudi koji zaposljavaju jer pitanja traze po prirucnicima i nadri americkim firmama jer ko biva amerikanci su kljuc za uspjeh poserem im se na zvjezdice....hehehehehe

andrea95 kaže:10.08.2010 u 23:48

Meni je bas cool ovo...
I ta kao glupa pitanja...
Psihologija??
Ma idi...
A najgluplje od svih je -Zasto zelis ovo radno mesto?
zbog novaca kreteni
bravo care

tsore kaže:29.09.2010 u 09:39

Mene su na razgovoru za porno glumca pitali samo dva slova, cm?

Komentare mogu pisati samo registrirani korisnici.

Ukoliko nemate korisnički račun, registrirajte se (Registracija).

Najbolja banka u Hrvatskoj je?

  • PBZ
  • ZABA
  • RBA
  • Erste
  • Splitska banka
  • HYPO
  • Volksbank
  • Slavonska banka
  • Hrvatska poštanska banka
  • Niti jedna
Pošalji

Nasumične reklamacije

Još nasumičnih reklamacija >>