Ulaz za korisnike

Unesite reklamaciju

Pretrazi!

Reklamacije.net video

Groblje novih automobila

Ministar Vrdoljak: Siromašni će plaćati manju cijenu legalizacije od bogatih

Nova vlast uvodi novine u legalizaciju bespravnih objekata. Tako će se model plaćanja legalizacije prilagoditi socijalnom statusu građana, pa će oni slabijeg imovnog stanja, koji legaliziraju krov nad glavom, plaćati manje u odnosu na legalizaciju vikendica i drugih objekata, koji ne služe za stanovanje, kazao je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Ivan Vrdoljak, novi ministar graditeljstva.


Unatoč pozivu da legaliziraju svoje bespravno izgrađene kuće i druge objekte, na terenu je do sada izostao masovni odaziv građana. Javilo se tek jedan posto vlasnika takvih objekata, što je jasan signal novoj vlasti i novome ministru graditeljstva Ivanu Vrdoljaku da s provedbom postojećeg zakona nešto ne štima.


Brojne su nepoznanice i nedorečenosti Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim objektima, koji je stupio na snagu još u kolovozu. Sve je zapinjalo na birokraciji. Najprije se čekala odluka bivše vlade da se utvrdi metodologija izračuna takozvane kazne za zadržavanje objekata u prostoru.


Prazne blagajne


Zatim su zbog prazne državne blagajne kasnile geodetske podloge bez kojih se nije mogla predati arhitektonska snimka, sve do naputka Državne geodetske uprave, koji je pojasnio načine postupanja katastarskim uredima na terenu. Naime, Geodetski zavod Osijek nije na vrijeme isporučio zračne (orto-foto) snimke Državnoj geodetskoj upravi. Snimke ilegalnih objekata zakonski su uvjet za postupak njihove legalizacije, a kako ih Državna geodetska uprava nije dobila, nije ih ni mogla proslijediti jedinicama lokalne samouprave.


Ipak, trenutačno je i taj problem riješen, kaže nam predsjednik Društva geodeta Jožef Delak, naglašavajući da više nema zapreka u područnim uredima za katastar da izdaju geodetske elaborate za evidentiranje podataka o zgradama. Novi ministar graditeljstva, čiji resor u novoj Vladi obuhvaća i pitanje bespravne izgradnje, ističe da je dosadašnji zakon neprovediv te da ga stoga treba mijenjati. - Zakon o legalizaciji mora biti potpuno provediv i pravedan, a legalizacija jeftina. U sljedećoj godini moramo legalizirati niz objekata, prvenstveno poljoprivrednicima, jer oni neće dobivati poticaje iz Europske unije - kazao je Vrdoljak.


Po njegovim riječima, treba izbjegavati diskriminaciju građana, jer su jedni platili legalizaciju, a drugi bi htjeli zgrade legalizirati za nula kuna. Vrdoljak naglašava da će se izmjenama postojećeg zakona sadržajno baviti sljedećih mjesec dana. I građani Sirobuje, splitskog kvarta koji je do sada najdalje otišao u postupku legalizacije, osluškuju najave iz Ministarstva graditeljstva i pomno prate poteze novoga ministra Vrdoljaka.


Vodni doprinos


Ivica Grubišić Gire, predsjednik Gradskog kotara Sirobuja, poručuje da nova vlast treba ići korak dalje u postupku legalizacije. - Grad Split nam je smanjio komunalni doprinos, bivša vlast kaznu za zadržavanje objekta u prostoru, a od nove vlasti očekujemo da smanji vodni doprinos - kaže Grubišić, pozdravljajući najavu uvođenja kategorija plaćanja legalizacije prema imovnom statusu građana. 


Naime, po njegovim riječima, građanima jako teško pada plaćanje vodnog doprinosa, komunalni plaćaju pa očekuju da im se vrati kroz lokalne infrastrukturne projekte. Smatraju da je vodni doprinos, koji se koristi isključivo za izgradnju objekata obrane od poplava, u Dalmaciji prevelik u usporedbi s drugim hrvatskim regijama, koje su sklonije poplavama. - Neka se novac od popusta legalizacije obiteljskih kuća namakne povećanjem cijene legalizacije vikend-kuća i apartmana, jer je ipak najveći krivac spore legalizacije besparica građana - zaključuje Grubišić.


Izmjene Zakona traže i trgovci nekretninama


Osim problema s legalizacijom, Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim objektima donio je brojne glavobolje trgovcima nekretninama, koji više ne mogu prodati stanove i kuće izgrađene prije 2007. godine za koje nije izdana uporabna dozvola.


Anita Lozo, agentica za nekretnine iz Splita, ističe da je problem kod prodaje stanova u starijim stambenim zgradama, koje su uredno upisane u zemljišne knjige, ali se kod promjene vlasnika za njih ne može priložiti građevinska dozvola jer ne postoji, budući da su poduzeća, koja su gradila te zgrade, već odavno propala. Takva kupoprodaja ne može se provesti u zemljišnim knjigama, pa propadaju već sklopljeni poslovi.


U Hrvatskoj je oko 150.000 nelegalnih objekata


Prema Vladinoj uredbi, koja je još uvijek na snazi, za stotinjak metara četvornih građevine treba platiti od 20.000 do 70.000 kuna vodnog i komunalnog doprinosa te kazne za zadržavanje objekta u prostoru. Ovisno u kojoj zoni se objekt nalazi. Procjenjuje se kako u Hrvatskoj ima oko 150.000 nelegalnih objekata.


 


slobodnadalmacija.hr

Komentare mogu pisati samo registrirani korisnici.

Ukoliko nemate korisnički račun, registrirajte se (Registracija).

Najbolja banka u Hrvatskoj je?

  • PBZ
  • ZABA
  • RBA
  • Erste
  • Splitska banka
  • HYPO
  • Volksbank
  • Slavonska banka
  • Hrvatska poštanska banka
  • Niti jedna
Pošalji

Nasumične reklamacije

Još nasumičnih reklamacija >>