Ulaz za korisnike

Unesite reklamaciju

Pretrazi!

Reklamacije.net video

Groblje novih automobila

Hrvatska zbog brodogradnje ponovno na udaru EU?

Hrvatska se ponovno nalazi pod velikim pritiskom Europske unije zbog brodogradilišta. Ukoliko je nemoguća uspješna privatizacija do sada subvencioniranih škverova, treba razmisliti i o stečaju hrvatskih brodogradilišta.

 Bruxelles od Zagreba traži odgovor o brodogradilištima, a ovo pitanje je vezano uz poglavlje o Tržišnom natjecanju, jednom od tri preostala za otvaranje. Nekoliko članica Europske unije postavilo je uvjete za otvaranje pregovora o tom poglavlju. U dopisu što ga je uputio hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač povjereniku za Tržišno natjecanje Joaquimu Almuniji navodi se kako su u drugom krugu privatizacije hrvatskih brodogradilišta "na stolu sve opcije, uključujući i stečaj".

Iz briselskih izvora se doznaje da je ovo pismo poslano Komisiji i zemljama članicama koje sada moraju odlučiti da li je to od hrvatske strane dovoljno za otvaranje spomenutog pregovaračkog poglavlja.

Zatvaranje hrvatskih brodogradilišta koja posluju s gubitkom predstavlja još jedan težak udarac socijalnoj sigurnost u primorskoj Hrvatskoj gdje je u opasnosti na tisuće radnih mjesta. Zatvaranje ili stečaj škverova bio bi težak udarac i za hrvatsku Vladu. Međutim, čini se da oko tog pitanja više nema mnogo izbora.

EU od Hrvatske traži isto što i od svojih članica

Poruka Zagrebu iz Bruxellesa je jasna: EU od Hrvatske ne traži ništa više od onoga što očekuje i od vlastitih članica. Državne potpore ovakve vrste su nelegalne i nedopustive. Tko želi u EU mora se prilagoditi strogim pravilima konkurentnosti.

Nekoliko članica Unije, uključujući i Poljsku, prošlo je istu proceduru kao i sada Hrvatska i nije za očekivati da će se Hrvatskoj progledati kroz prste. Ako Hrvatska zaista namjerava završiti svoje pristupne pregovore do kraja ove godine, tada ima još puno posla, prije svega oko tržišnog natjecanja i brodogradilišta.

DW

1 komentara
Dodaj komentar
humanoid kaže:19.03.2010 u 18:30

Kako saginju leđa ove naše izdajice majku im je...! Pa sram vas može bit! Uništili ste nam monetarnis sustav sa lopovlukom i lizanjem dupeta Europi!!!!!!! Da je pravde svi bi te bili u zatvoru! Sram vas bilo!

Komentare mogu pisati samo registrirani korisnici.

Ukoliko nemate korisnički račun, registrirajte se (Registracija).

Najbolja banka u Hrvatskoj je?

  • PBZ
  • ZABA
  • RBA
  • Erste
  • Splitska banka
  • HYPO
  • Volksbank
  • Slavonska banka
  • Hrvatska poštanska banka
  • Niti jedna
Pošalji

Nasumične reklamacije

Još nasumičnih reklamacija >>