Ulaz za korisnike

Unesite reklamaciju

Pretrazi!

Reklamacije.net video

Groblje novih automobila

Citroen Hrvatska i Hypo leasing kroatien - crna od

Usprkos svim nastojanjima i stremljenjima u gospodarskom okružju Republike Hrvatske da budemo konkurentni, ažurni, još jedna od, po prosudbi skromnoj, malih mrlja je i naš slučaj, turbulentno okružje dozvoljava da se stihija skriva lažnim imenima i utjehama.
Slučaj je viden, scenarij ponovljen nebrojeno puta, a priča je koja slijedi:
Slijedom nebrojenih telefonskih razgovora, ispisanih dopisa, molbi, predstavki kako Uredu predsjednika Republike Hrvatske, Saboru Republike Hrvatske, Uredu za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Republike Austrije, Uredu Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, tako i tužbi, što pred Državnim inspektoratom, tako i pred Sudom časti Hrvatske gospodarske komore, pri Sudu za prekršaje, ponovnom upoznavanju nekih drugih osoba s našim problemom, nakon razgovora - shvaćanje problema, razumijevanje, nevjerica u pogledu postupanja umiješanih, dogovor za daljnje korake i onda muk. Il' netopir? Možda i maestro.
Pomalo neobično i za nekoga tko se naziva Hrvatska gospodarska komora, čiji je član i moja tvrtka, silom zakona i svega ostalog, članovi smo i plaćamo članarinu, a ne možemo dobiti ni "p" od pomoći, nažalost.
Još jednom podsjećanje na slučaj i problem:
7. veljače 2003. godine, kupio sam leasingom kod Hypo-leasing Kroatien vozilo Citroen C8 od uvoznika, tvrtke Citroen Hrvatska d.o.o., potvrdio sve tiskanice, potpisao sve mjenice i platio sve troškove do zadnje lipe. Tek tada sam preuzeo vozilo. Vozilo je pokriveno redovitim jamstvom u trajanju od dvije godine i produljenim jamstvom od još dvije godine ili ukupno prijedenih 120.000 km.
Vozilo savršeno funkcionira do 18. travnja 2005. godine i cca 63.000 km, kada se pojavljuje kvar, zbog kojeg je primljeno u ovlašteni servis Auto Peba u Sv. Nedjelji. Pokušavaju skrbno popraviti vozilo. 29. rujna 2005. godine, pozivaju me iz nekog drugog ovlaštenog servisa, CIB commerce iz Male Mlake da preuzmem vozilo koje se nalazi kod njih na parkiralištu, iako ga nisam ostavio njima na popravak, pa shodno tomu, nemam ni osnova za njegovo preuzimanje. Oni objašnjavaju da je to naredio Citroen Hrvatska d.o.o. Tražim od njih objašnjenje i obrazloženje zašto je popravak trajao više od PET mjeseci, zašto je premješteno iz prvog u drugi ovlašteni servis bez mog znanja i suglasnosti, kao korisnika vozila, a takoder i stvarnog vlasnika, Hypo leasing Kroatien, izvješće što je bilo pokvareno, je li sigurno za vožnju, no ne dobivam ga.
Obraćam se za pomoć Hypo-leasingu Kroatien, kao vlasniku vozila. Do tada sam platio uredno, bez lipe zatezne kamate, uz sve ostalo, ukupno 37 rata najma od oko 4000 kuna, cca 160.000 kuna. Hypo-leasing Kroatien 11. siječnja 2006. godine svojevoljno preuzima vozilo iz servisa, bez obzira na moju molbu i to vozilo tada ima oko 4500 kilometara više nego prije kvara i dovoženja u servis, dotrajalih je guma, neuredne i uprljane unutrašnjosti, kako navode u potvrdi o preuzimanju, a koju posjedujem. Ne traže izvješće od Citroena Hrvatska d.o.o. što je bio uzrok kvara i zašto je popravak trajao toliko, unatoč mojoj molbi, ne potvrduju je li sigurno za vožnju. Obavezuju me ultimativno da nastavim najam vozila, koje je u bitno lošijem stanju, po istoj cijeni, ne dajući odgovor je li vozilo opasno za vožnju, jer izvješće o popravku Citroen Hrvatska d.o.o. ne želi dati. Hypo leasing Kroatien raskida ugovor s mojom tvrtkom 10. travnja 2006. godine, bez obzira na to što moja tvrtka nije prekršila ni jednu obvezu iz ugovora, snagom jačega.
Hypo leasing Kroatien nakon raskida ugovora nudi mi da oni prodaju to vozilo Citroenu Hrvatska d.o.o. i da za umanjenu cijenu od cca 70.000 kuna uzmem novo vozilo. Nude mi operativni leasing tog novonaručenog vozila. Prihvaćam to i na poziv Citroena Hrvatska d.o.o. i Hypo leasing Kroatiena, uplaćujem akontaciju od 50.000 kuna za narudžbu novog vozila.
Dana 9. srpnja 2006. godine, kada mi je javljeno da je vozilo spremno za isporuku, Hypo leasing Kroatien odbija financiranje vozila.
Obraćam se tvrtki Porsche leasing d.o.o., koja mi odobrava financiranje u roku od dva dana.
Budući da su mi obećali u Hypo leasing Kroatienu plaćanje troškova registracije i kasko osiguranja za novo vozilo, obraćam se pismom tvrki-majci u Austriju. Od tamo stiže nalog da me tvrtka-kćer mora financirati, što i biva poštivano, ali cijena najma je bez umanjenja, kako mi je bilo obećano. Plaćam punu cijenu najma, bez obzira na već do tada plaćenih 160.000 kuna.
U meduvremenu, proslijedujem prijavu Državnom inspektoratu, koji nalaže vještačenje vozila na moj trošak, na okolnost trajanja popravka i razloga kvara, a što nedavanjem dokumentacije o tijeku popravka opstruira Citroen Hrvatska d.o.o., koji biva prijavljen i Sudu za prekršaje od Državnog inspektorata, no odvjetnici Citroena Hrvatska uspješno odvode proces u zastaru pred istim sudom.
Vještak ipak nesporno utvrduje da je vozilo imalo tvorničku pogrešku, da nije ugraden "spremnik visokog pritiska" (vidi sliku ugradenog naknadno u servisu) i da je to odgovornost uvoznika. Inspektorat upozorava Citroen Hrvatska d.o.o da je obveza uvoznika da zamjeni vozilo s takvim kvarom drugim vozilom, no isto tako izjavljuje da nemaju nikakvih mogućih sankcija ili mjera ako to uvoznik odbije učiniti. Upućuju me da podnesem tužbu redovnom sudu i tako ishodim svoja prava, sudu koji je preopterećen i zatrpan i kojem još dodatno treba platiti takse za podnošenje tužbe. Treba angažirati i odvjetnika, čije su tarife isto tako visoke.
Podnosim tužbu u propisanom roku, nakon dostave vještva koje dokazuje moje navode, Sudu časti HGK, koji je najelegantnije, ne raspravljajući o meritumu stvari, odbacio prijavu zbog formalnog razloga, tumačeći lakonski da su rokovi istekli prije. Ne daje nikakvu uputu, naputak.
Obraćam se ponovno Središnjici HGK, jer smatram da kao član HGK, mogu i moram dobiti zaštitu od nasilja i bahatosti od velikih i jakih tvrtki na hrvatskom tržištu. Ili barem naputak, objašnjenje zašto tu zaštitu ne mogu dobiti, iako sam pošteno platio sve tražene troškove za to vozilo, 37 rata na vrijeme i bez protesta, izvršio sve servisne obveze, brinuo se o vozilu marom dobrog gospodarstvenika, upravljao tim vozilom marom i sposobnostima dobrog vozača, ne pretrpivši ni jedanu nesreću, iako u zakonu piše da su mi zaštićena ta prava.
Po struci sam doktor veterinarske medicine, po pozivu veterinarski inspektor. Sigurno da ne znam dobro načine rješavanja problema u drugim djelatnostima. Osnivač sam, vlasnik i direktor tvrtke Plavi križ d.o.o. od 1991. godine, a isto sam tako i član Hrvatske gospodarske komore, kojoj sam se obratio kao svojoj matičnoj komori. Apsurdno je da moram moliti za zaštitu prava koja po svojoj dužnosti i zakonodavčevu nalogu mora zaštićivati i Inspekcija i službe nadzora u trgovini i servisnim djelatnostima, ali isto tako i HGK i resorna ministarstva. A HGK se reklamira nekoliko desetaka puta na dan da budemo kroativni i to od sredstava koje prikupi kao članarinu od svojih članova, pa tako i od jednog Plavog križa d.o.o. Ni od Predsjednika HGK, "lepog k'o greh" Nadana ni riječi, vjerojatno se zainteresirao za predsjednikovanje na Pantovčaku. A ministri su, hvala dragom Bogu, dobra zdravlja i svake večeri u vijestima, s dobrim vijestima. Ili barem bistra pogleda Primorčeva, k'o planinski potočić: plitak i proziran.
Svi gornji navodi popraćeni su originalnim dokumentima, vjerodostojnima, s potpisima i žigovima. O tomu je već pisao Auto klub, na HTV-u u emisiji "Potrošački kod" emitiran je prilog od cca 15 minuta, Citroen Hrvatska i Hypo leasing Kroatien su to nazvali "LAŽNIM objedama" na njihov račun. I ništa drugo ni od koga. Tajac, utiha.
Vjerujem da je takvih problema u Hrvatskoj jako puno, da lobi uvoznika motornih vozila i prateće industrije, kao servisi i slično, uz svestranu pomoć bankarskog sustava, koji je leasing i kredite pretvorio u dužničko ropstvo silom jačega, nastoji da se stanje ne promijeni u pravcu zaštite potrošača, korisnika, a za koje pomoć nalaze i u institucijama hrvatske države, koje se oglušuju na ovakve probleme. Vjerujem da bi se o ovom mogla povesti velika rasprava, sada kad nema Europskog nogometnog prvenstva, na kojem su redovito boravili naši dužnosnici, a prije Olimpijade u Kini. Ili možda nova televizijska emisija, članak u novinama? Ili možda samo naputak kako da riješim ovaj meni ogromni problem.
Samo sam htio nabaviti vozilo da bih sigurno i pravodobno mogao obavljati svoje radne zadaće.
dr. Stanislav Mrkobrada
veterinarski inspektor
Vet. amb. Plavi križ d.o.o.
Zagreb, Konjička 21
Tel/fax: +385 1 38 39 111
GSM: +385 91/99 38 39 111
[email protected]

Pitaj Tvinx Pitaj Tvinx
Autor: mrky33
18 komentara
Dodaj komentar
Vule kaže:20.09.2008 u 14:04

Inspektorat upozorava Citroen Hrvatska d.o.o da je obveza uvoznika da zamjeni vozilo s takvim kvarom drugim vozilom, no isto tako izjavljuje da nemaju nikakvih mogućih sankcija ili mjera ako to uvoznik odbije učiniti. Upućuju me da podnesem tužbu redovnom sudu i tako ishodim svoja prava, sudu koji je preopterećen i zatrpan i kojem još dodatno treba platiti takse za podnošenje tužbe.
Nemaju nikakvih mogućih sankcija ako uvoznik to odbije učiniti?! Krasnog li zakona!

A.Z. kaže:20.09.2008 u 14:16

Zar Vi stvarno vjrujete u pravnu državu. Dragi moj inspektore sjekiru u ruke pa po svoje. Oni sam to razumiju!!

pero kaže:20.09.2008 u 17:37

koliko platiš da ti ja to riješim u 10 dana??

petpetica kaže:20.09.2008 u 19:05

nekupovati auto na leasing. ja sam moje kupio na taj način, imao sam čudnih problema, te sam uspio auto otplatiti već u prvoj godini. koji problemi? sitno. kupio auto bez radija a leasing kuća me prijavila hrt-u da su mi prodali auto sa radiom i ovi banuli u kuću da vide serijski broj radija radi obračunavanja rtv pretplate. kažem im ja da tv pretplatu plaćam trajnim nalogom preko amex-a a oni meni da vozilo nije moje nego od leasing kuće. srećom nisam stavio radio. zatim dođe mi da platim županijski porez na auto uvećan za 22%!!! pa kako porez na porez? e kaže oni meni da na svaku fakuru obračunavaju pdv. otplatim auto i leasing NIKAD VIŠ E!!! gospodinu stanislavu poručujem da tuđa ruka svrab ne češe. briga leasing kuće za njegovo auto. on je potpisivanjem ugovora o najmu zagrizao udicu sa koje se više nije moguće skinuti

Compaq kaže:22.09.2008 u 08:18

Čudi me da još uvijek rješavaš ''pravno'' taj problem. Ja bih odavno platio nekog da namlate sve odreda u Citroenu i pobjegao izvan ove odvratne države. Čudi me da uopće neko ima želju ovdje živjet, jer ja nemam niti želim imat takvu želju...ikad!

Males kaže:30.09.2008 u 14:16

Stvar je u Hypo Leasingu. Čuo puno priča kak je to "mafijaška" banka, onda je i leasing takav. Debelo su ukorenjeni oni u sfere naše vlasti i s njima barataju. Pa neće se onda Nadan "Lep ko greh" zamjerati svojim "financijerima". Jel je i Zagorec imao neku lovu ili transfere u Hypo-u? (nisam u to siguran) Kod njih je to: "Ruka ruku mije"!

coco kaže:01.10.2008 u 07:28

Evo još jdnog primjera Hypo-mafie. Š alju mi uplatnice za ratu sa datumom izdavanja istim kao i datum dospjeća. Na taj način automatski kasnim sa uplatom jer uplatnicu dobijem nakon 10 dana u Rijeku. Kako ne šalju preko redovite pošte nema ni pečata na kuverti pa ni datuma slanja i zaprimanja u lokalnoj pošti. I onda uredno pošalju zahtjev za uplatu "zateznih kamata". Oni su mi kao izašli u susret, pa je dogovoreno plaćanje do određenog datuma u mjesecu čisto radi usklađivanja sa primanjem osobnog dohotka, ali to izgleda nema nikakve veze sa njihovim obračunom.

garagamel kaže:01.10.2008 u 07:33

@petpetico što si ti HTV-ovci uletili u kuću zbog radio aparata u autu Nemreš belivit koja luda država Probudite me i neka ovo bude samo san!!!!

Varaždinec kaže:03.10.2008 u 12:04

Na mojte tako... kad nebi bilo naše države, uspješne, poštene i pravne zmelje nebi znale da su napredne....

Marjan kaže:19.10.2008 u 14:14

Moja 307-ica troši 30&#xvi;še od deklariranog, stara je 3 mjeseca, dva puta na servisu IZVANREDNOM Od sada radije Daciju!!!!

tic kaže:27.02.2009 u 14:47

gospodine mrkobrada, u kojem se vozilu sada vozite? vaš odgovor je C8 jel tako? pametnom dosta

franjo81 kaže:27.02.2009 u 14:49

haha. čovjek sam sebi uskače u usta. mislim da ste vi g. mrkobrada ipak samom sebi uskočili u usta, ako je istina da i dalje vozite c8

the truth kaže:27.02.2009 u 19:25

svaka priča ima 2 strane. a kad smo već kod priče, da vam svima kažem, vi koji ste iz zagreba, ne vodite psa, mačku ili bilo kaj od životinja stanovitom veterinaru mrkobradi jer čovjek je šarlatan i nema pojma svoj posao. tako da mi je drago i da su ga zaj...li, iako u to čisto sumnjam, jer se radi o iskompleksiranom liku željnom pažnje. pozdrav stankec

janica kaže:28.03.2009 u 20:50

Koliko sam shvatila priča nema veze sa leasing kućom već auto kućom.leasing kuće funkcioniraju tako da financiraju vozilo koje kupac SAM odabere,kupac to vozilo preuzima i leasing kući dostavi potvrdu o preuzimanju vozila koju sam potpisuje nakon što vozilo preuzme.Nigdje u ugovoru koji kupac potpisuje sa leasing kućom ne piše da leasing kuća odgovara za ispravnost tog vozila 8pa Bože milii,nit ga je vidjela nit izabrala),već financiranje radi na temelju ponude koju isto tako dostavlja kupac.

nevas kaže:19.06.2009 u 09:54

Istina o odabiri samog auta, ali... Hypo leasing se ponaša, vjerujem kao i većina banaka i leasing kuća danas, poput apsolutnih vladara, nedodirljivih zakonom a o zakonu potrošača je onda suvišno govoriti. Iz vlastitog iskustva ovdje govorim da je njihovo ponašanje bahato do boli, ne samo da donose "interne" odluke koje onda eksterno provode - podizanje kamata, trškovi opomene tako po novom cjeniku koji su isto tako zgodno donesli početkom ove godine 100,00 kn, za zaboravljive koji im ne dostave neku od dokumentacija-poput knjižice vozila i sl. i do 300,00 kn i sve naravno PDV. Moju je veliku ljutnju pobudilo nešto drugo. Kada sam zatražila da mi informativno kažu koliko mi je po njihovom još ostalo duga kako bih ranije mogla zatvoriti leasing, oni su mi to poslali u vidu kratke ponude (glavnica manipulativni troškovi). Na samom kraju teksta napominju kako će mi tu "informativnu" ponudu zaračunati 50,00 kn PDV!! Naravno bijes isijava iz mene poput vulkana! Kada smo kupovali auto preko njihovog leasinga nisu niti informativnu ponudu niti konačnu ponudu zaračunali niti lipe, jer bi se svako iole normalan odmah okrenuo čelom nazad i potražio neku drugu kuću, ali sada kada vas drže u šaci...e miki moj, sada je to već druga priča. Sada vam rade što god ih volja bez prava na mišljenje a kamoli reklamaciju, koju usput budi rečeno, nemate kome uputiti, jer onim jadnicima koji tamo rade je, o tome govoriti van svake pameti, budući da oni ne znaju raditi niti ono za što su kao zaduženi. Tražila sam ja i konto karticu, ali sam dobila samo IOS(upućeni znaju o očemu ja sad to!?). No to je već sad druga priča. Jednom završnom rečenicom: Uz ovakvu spregu vlasti, stranog kapitala i jadnog li nam kapitalizma, tvrtkama koje ne traže ljudski potencijal i ne znaju ga cijeniti, a kojima vanjski izgled (odijela, suknjice i frizurice) bez pokrića pa čak i uz magisterije?! potrebne za rad na ulaznom pultu, pardon, "recepciji"?, bojim se ova Lijepa naša nema nikakve šanse niti u Europi (o kojoj je sada i suludo govoriti), niti ima ikakve šanse održivosti.

ajme meni kaže:14.09.2009 u 23:42

Prošlo je 4 mjeseca od kad sam kupio citroen nemo putnički 1,4 75 ks,i htio bi sa ostalima podjeliti svoja iskustva.Moj nemo troši 10 litara goriva mješovite vožnje iako je deklarirana potrošnja 7 litara,o gradskoj vožnji i da ne pričamo.Kod prebacivanja iz jedne u drugu brzinu moj nemo diže okretaje(u servisu mi je rečeno da pustim gas malo prije nego šta prebacujem brzinu)kao da nisam nikada vozio auto,naravno probao sam i to,vozim uzbrdo u 2 brzini,pustam gas prije prebacivanja u 3 brzinu i prebacim ali moj nemo jedva ide guši se i nema snage da ide dalje,zanemarijo sam to i vozim svoj nemo tako da začepim uši kod prebacivanja brzine.Prošla su 2 mjeseca i na mom nemotu su vidljivi prvi tragovi hrđe,nije strašno ali vijci koji drže haubu skroz su zahrđajli,odem u servis,ostavim vozilo te drugi dan dolazim po njega i imam što vidjeti,na mijestu zahrđalih vijaka nalaze se obični vijci iz željezarije,kao da sam sam to mjenjao.Nakon toga kao da nije dovoljno imam problema sa paljenjem,moj nemo ujutro kad ga upalim neče da krene,moram ga paliti 5 puta za redom da bi uopče primijo gas.Naravno u servisu kažu da je sve u redu a citroen hrvatska kaže da oni samo nabavljaju i prodaju vozila i da se obratim u servis.Još da napomenen da nisam dobio rezervnu gumu(nego komplet za krpanje gume) iako moj nemo ima predviđenu rezervnu gumu,i nisam dobijo knjizicu sa uputstvima.Tako da kome je dosano i želi akcije neka kupi CITROEN NEMO!!! P.S. Citroen ne daje zamijenska vozila,tako da se spremite na kampiranje ispred vašeg servisa.

Alibaba kaže:19.09.2009 u 19:02

8) Banda do bande, ništa se ne brinite, potršnja deklarirana ( istina ne u Citroenu nego u Sparku ) na 7,2 l/100 km gradske vožnje ( stvarna potrošnja između 9 i 10 lit/100 km gradeske vožnje ). Nekoliko puta sam išao kod dobavljača, kao upisali novi software, ali auto i dalje žedno. Na kraju nakon svađe zdušno priznali ( curetak na recepciji ) da njen Sparkić troši 10 lit/100 km u gradu. Sic. Dakle ne vjeruj nikome. Imaš dvije mogućnosti, kupi auto, trpi,vozi i plaćaj ili idi pješke. Trećeg nema. Ajte zdravo svima. :P

C-RAY kaže:12.11.2009 u 20:05

Jedva čekam da "pukne" film dečkima koji su krvarili u ono vrijeme dok su lopine švercali HyPO lopovima kofere naše love. Mislim da je krajnje vrijeme da ti dečki ulete u njihove velebne zgrade porazgovarati se sa "DIREKTORIMA" a u đepovima kinder jaja! ljudi moji mislim da je ovo feudalizam. Mislim da smo kmetovi.

Komentare mogu pisati samo registrirani korisnici.

Ukoliko nemate korisnički račun, registrirajte se (Registracija).

Najbolja banka u Hrvatskoj je?

  • PBZ
  • ZABA
  • RBA
  • Erste
  • Splitska banka
  • HYPO
  • Volksbank
  • Slavonska banka
  • Hrvatska poštanska banka
  • Niti jedna
Pošalji

Nasumične reklamacije

Još nasumičnih reklamacija >>